Díky nadpisům o ochraně osobních údajů zde můžete zjistit, jak může blockchain zajistit naše data v bezpečí

Ochrana osobních údajů je aktuální téma právě teď. Spotřebitelé v Evropě strávili posledních několik týdnů proséváním e-mailů poté, co se e-maily od společností, které se zoufale snaží zůstat v kontaktu s nimi, řídily novým Legislativa o ochraně údajů GDPR.

Většina zbytku světa si mezitím uvědomuje skandál a kontroverze kolem Facebooku a Cambridge Analytica.

I když si nejste vědomi podrobností případu, je jasné, že Facebook a další velké platformy podléhají intenzivnímu dohledu nad tím, zda používají (nebo zneužívají) data svých uživatelů..

Tyto události jsou jen nejnovější v dlouhé historii napjatých vztahů mezi zákazníky a technologickými společnostmi, pokud jde o ochranu dat.

68% lidí nedůvěřujte značkám, že s jejich informacemi budou zacházet správně, přičemž 63% věří, že by měly převzít odpovědnost za svá vlastní data.

Ale tady je věc – většina lidí nevidí sdílení svých dat jako kořen všeho zla. Ve skutečnosti, více než polovina všech respondentů v nedávném průzkumu myšlenkové údaje byly nezbytné pro chod ekonomiky.

61% lidí ve věkové skupině 18-24 let vidělo svá data jako aktivum, něco, co by mohli použít k vyjednání lepších nabídek.

Situace tedy není tak jednoduchá jako „lidé nechtějí sdílet svá data se společnostmi“. Lidé obecně chápou, že jejich data jsou důležitou součástí moderní online ekonomiky, a lze je použít ke zlepšení jejich zkušeností.

Problém je v tom, že mají pocit, že nemají kontrolu a nedůvěřují online platformám, aby spravovaly svá data zodpovědně a s ohledem na jejich zájmy.

V tomto by mohli mít pravdu. Pojďme se podívat na to, jak online platformy využívají naše data.

Datová ekonomika

Ve skandálu Cambridge Analytica mohla společnost třetích stran získat přístup k osobním údajům uživatelů Facebooku. Tyto informace byly poté použity k ovlivnění politických kampaní a nakonec voleb.

Znepokojující, určitě. Ale ve většině případů to není tak zlověstné. Hlavní – nebo alespoň oficiální – použití našich údajů platformami jako Facebook a Google je v reklamě.

Protože naše data prozrazují hodně o tom, co nás baví, sdělují inzerentům, co s největší pravděpodobností koupíme. Google a Facebook spolupracují s reklamními společnostmi a pomocí našich údajů jim pomáhají cílit reklamy na lidi, kteří budou reagovat kladně (čtěte: klikněte na reklamu a kupte si to, co prodává).

Je to pěkný nápad, ale v tomto modelu jsou reklamní společnosti nuceny procházet těmito platformami třetích stran namísto přímé interakce se spotřebiteli.

To znamená, že reklamy jsou často špatně zacílené a zákazníci čelí spoustě reklam, o které se nestarají, protože nemají zájem o nákup. Zní povědomě?

Věci jsou, jako je sdílení dat, většina lidí nevidí reklamu jako ďábla. 83% lidí dává přednost obsahu zdarma s reklamami, než platit za obsah bez reklam, což naznačuje, že rozumějí kompromisu a jsou rádi, že reklamy do určité míry tolerují.

S čím se lidé potýkají, jsou rušivé, otravné a špatně cílené reklamy. Chtějí, aby byla jejich data využívána způsobem, který je nejen bezpečný, ale také pro ně generuje užitečné výsledky v podobě smysluplné a tolerovatelné reklamy.

Klíčem k dosažení tohoto cíle je větší transparentnost a upřímnější a přímější vztah mezi inzerenty a spotřebiteli.

A klíč k že mohlo by být blockchain technologie.

Používání blockchainu k vylepšení reklamy

Ve stejném průzkumu zmíněném dříve 88% respondentů uvedlo, že transparentnost má zásadní význam pro to, aby věřili, jak byly jejich údaje použity a shromážděny.

Proto by zde blockchain mohl být tak užitečným nástrojem. Je postaven na transparentnosti, která umožňuje bezpečné a důvěryhodné transakce a minimalizuje korupci.

Blockchain nám navíc umožňuje budovat sítě bez centrálního bodu. To odstraňuje potřebu prostředníka, jako je Facebook nebo Google, aby inzerenti mohli komunikovat přímo se svými potenciálními zákazníky.

To je to, co mají rádi blockchainové startupy Milé reklamy dělají. Budují platformu, kde se inzerenti, vydavatelé přímo spojují a uživatelé mají plnou kontrolu nad svými osobními údaji.

Místo toho, aby své osobní údaje nechali v rukou velkých technologických společností třetích stran, mohou uživatelé rozhodnout, kteří inzerenti k nim mají přístup, a nechat si zaplatit v tokenech, když tak učiní. Mohou spolupracovat se společnostmi, od kterých chtějí slyšet, a odhlásit se od reklam od těch, které nemají.

Obří prostředníci v online reklamním prostoru zvyšují většinu příjmů, takže decentralizovaný ekosystém bude velkým přínosem pro vydavatele a inzerenty v tomto prostoru. Na konci dne budou mít prospěch i uživatelé, protože si mohou prohlédnout cílenější a relevantnější reklamy.

Další společností s podobným modelem je NETOPÝR, kteří si vytvořili svůj vlastní prohlížeč s názvem Brave, aby pomohli učinit reklamu spravedlivějším místem.

Tyto typy modelů také otevírají inzerentům možnost používat „přátelštější“ styl reklamy, jako jsou chatboti a push notifikace, protože mohou s jejich vyhlídkami budovat osobnější vztah, místo aby se spoléhali na nudné a dotěrné bannerové reklamy.

Vzhledem k tomu, že se naše data stále více dostávají do centra pozornosti, potřebujeme nový způsob zacházení, který bude fungovat pro každého. Blockchain nám v tom může pomoci.