PR: Jak Blockchain mohl zastavit vykořisťování migrujících pracovníků

Migrace z jedné země do druhé za účelem hledání lepšího a důstojnějšího života pro sebe nebo pro rodinu je jedním z nejčastějších lidských pronásledování naší doby. Svět zažívá dramatický nárůst legální zámořské migrace za prací a v současné době přichází z rozvojových zemí 250 milionů migrujících pracovníků, kteří pracují v rozvinutých zemích. Roční přeshraniční převody vzrostly na více než 600 miliard USD.

Migrující pracovníci jsou nejen živiteli jejich rodin doma, ale také v případě mnoha rozvojových zemí tvoří hotovost, kterou posílají domů, významné procento ročního HDP. Například na Filipínách pochází více než 10% HDP (přibližně 30 miliard USD) ze zámořských pracovníků. Takový globalizovaný makroekonomický jev nemá v lidské historii obdoby.

Migrace pracovníků je pro globální ekonomiku velkým zájmem. Je však ironií, že stávající náborové systémy v hostitelských zemích s největší populací migrujících pracovníků jsou neúčinné a přístupné zneužívání, což zahrnuje mnoho výhradně papírových kroků.

Agentury třetích stran a další prostředníci snadno manipulují s papírovými dokumenty a také s centralizovanými databázemi, které vlády používají ke schválení vstupu pracovníků. Jejich cílem je často vydírat peníze migrantům a dokonce je fyzicky zneužívat nebo zotročovat.

Čím méně je migrující pracovník kvalifikovaný, tím je pravděpodobnější, že korupce bude hrát roli při jejich náboru do zahraničí.

Například pracovníci na stavbách čelí vykořisťování ze strany personálních agentur požadujících úplatky, aby dostali šanci pracovat v zahraničí. Aby mohli migranti zaplatit agentům, obvykle rozprodají veškerý svůj majetek, včetně půdy předků, nebo si vezmou bankovní půjčku ještě předtím, než vůbec začnou vydělávat. Jakmile začnou pracovat, pokud onemocní, jsou zraněni nebo pokud je propustí jejich společnost, nezbývají jim nic jiného než dluhy.

Vykořisťování také začíná nahrazením pracovních smluv od zaměstnavatelů, kdy migrující pracovník podepíše jednu smlouvu ve své domovské zemi, ale po příjezdu na místo výkonu práce najde jinou. Pracovní smlouvy, které jsou tito pracovníci někdy nuceni podepisovat, jsou nelegální a nezohledňují jejich základní lidská práva.

Dnešní situace je neudržitelná a mnoho národů uznává potřebu dělat věci jinak. Koneckonců, pokud vlády zemí, které se do značné míry spoléhají na migrující pracovníky, neodstraní nelegální praktiky, bude to nakonec nákladnější, jakmile budou pracovníci vykořisťováni, zneužíváni nebo skončí ve vězení a stanou se finanční zátěží pro jejich hostitelskou zemi.

Jak může technologie blockchain tyto problémy vyřešit?

Technologické řešení je po ruce – blockchain. Tato kniha odolná proti neoprávněné manipulaci v podstatě automatizuje důvěru, což je přesně to, co je zde požadováno.

Mezi hostitelskými vládními agenturami a vládami zdrojů migrujících pracovníků chybí důvěra. Chybí mezi náborovými agenty a zaměstnavateli a mezi téměř všemi účastníky procesu legální migrace.

Současný systém náboru migrujících pracovníků se to pokouší vyřešit ručně pomocí lidské práce nebo agentů třetích stran k ověření totožnosti a transakcí. Tito agenti jsou uzly, kde do systému pronikají korupce a vykořisťovatelské praktiky.

Místo toho pomocí ověření peer-to-peer na blockchainu jsou informace sdíleny v reálném čase – to znamená, že žádný jednotlivý účastník nikdy nemůže mít jinou verzi hlavní knihy. Tím se odstraní jakákoli šance na tajnou dohodu nebo podvodnou činnost.

Uzly v distribuované účetní knize budou zahrnovat vládní agentury zdrojových i hostitelských zemí, kandidáty na zaměstnání, zaměstnavatele, personální agentury a nevládní organizace pro lidská práva. Každý krok při náboru by se aktualizoval v hlavní knize pouze tehdy, když každá strana transakci podepíše a ověří.

Dalším důležitým krokem je uchovávání a ověřování totožnosti všech stran pracovní smlouvy. Šifrovaný profil každého pracovníka by byl uložen v hlavní knize, včetně jeho pracovní historie a ekonomické identity.

Mnoho migrujících pracovníků by nemělo příležitost vybudovat si svoji kreditní nebo zaměstnaneckou historii a tyto datové profily jsou důležité pro jejich budoucí život.

Zaměstnavatelé by se rovněž profilovali podle recenzí a zpětné vazby od pracovníků, stejně jako podle výsledků formálních hodnocení a auditů. Personálním agenturám by rovněž byl umožněn přístup k údajům o registrovaných kandidátech s požadovanými dovednostmi a zkušenostmi.

Zefektivnění převodu platů

Dalším krokem by byla integrace pracovních smluv a totožnosti pracovníků s výplatami platů, aby bylo zajištěno, že platy budou vypláceny zaměstnavateli podle smluvně dohodnutých podmínek a nedojde k nelegálnímu odpočtu..

Převod peněz na platy domů je další bolestivou otázkou. I zde by technologie blockchain mohla učinit migrujícím pracovníkům mnohem levnějším, efektivnějším a rychlejším posílání peněz jejich rodinám. Integrace náborové platformy s výplatami platů by umožnila partnerství s poskytovateli řešení založených na blockchainu v prostoru převodu peněz.

Fintech společnosti v Asii aktivně vyvíjejí nízkonákladový systém převodu peněz založený na blockchainu. Jednou z takových fintech společností je Noah Project zefektivnění převodů původně z Japonska na Filipíny na základě vlastního tokenu.

S blockchainem by odesílatel i příjemce mohli sledovat peníze a přesně vědět, zda prostředky dosáhly svého cíle nebo ne.

Závěr

Technologie blockchain je tím správným nástrojem k šíření důvěry a musíme ji použít k tomu, abychom trvale ovlivnili životy milionů lidí.

Clarke Robertson je technický ředitel pro infrastrukturu a bývalý viceprezident společnosti ValueCommerce (Japonsko) a působí také jako spoluzakladatel a generální ředitel společnosti WME Limited..